SICAK HAVALARDA NASIL BESLENMELİYİZ?

                Merhabalar ben Diyetisyen Ebrar Biliktü, bugün ki yazımızda sizlere sıcak havalarda nasıl beslenmeniz gerektiğini kısaca anlattım, gelin beraber göz atalım.

Hava sıcaklığının artış gösterdiği bu günlerde vücut ısısında ki artış, terleme ve solunum yolu ile dengelenmeye çalışılır.  Sadece terlerken değil idrar, dışkılama ve solunumla da vücudumuz su kaybeder, tuz ve minerallerin kaybıyla ortaya çıkan elektrolit dengesi bozulur; tansiyon dengesizliği, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı yapabilir.

Yaz aylarında susamayı beklemeden su içmelisiniz, su içerken zorlanıyorsanız suyunuzun içine meyve parçacıkları ekleyebilirsiniz böylelikle hem suyunuzu lezzetlendirmiş olur hem de su tüketiminizi arttırmış olursunuz. Vücudunuzun yeterli su alıp almadığını idrar renginizden anlayabilirsiniz eğer idrarınız renksize yakın ise sıvı alımı yeterlidir, koyu sarı ise yetersizdir.

Su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Su deposu sebzelere örnek verecek olursam; salatalık, kıvırcık marul, kabak, kereviz vb. gibi sebzeler yer almaktadır. Su deposu meyvelere örnek verecek olursam; karpuz, çilek, turunçgiller, ananas, ahududu vb. gibi meyveler yer almaktadır.

Sıcak havaların seyrettiği bu dönemlerde Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar ya da sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler yenilmeli. Hiç yenilmemesi gerekenler ise kremalı ve mayonezli yiyeceklerdir. Bu besinler hem çabuk bozulur hem de sindim açısından vücudu zorlar.

Sıcak havaların artış gösterdiği bu dönemlere en uygun beslenme şekli Akdeniz Diyetidir. Akdeniz Diyetine uygun besinler;

·         Bol su tüketilmeli, vitamin-mineral içeriği yüksek meyveler iyice yıkanarak yenmeli, etli sebze yemeklerinin yerini zeytinyağlı sebze yemekleri almalı, kırmızı et çok nadir tüketilmeli, şerbetli tatlıların yerini sütlü tatlılar almalı, yarım yağlı süt-peynir-yoğurt tercih edilmeli, tam tahıl (yulaf, bulgur, soya fasulyesi, keten tohumu, esmer ekmek çeşitleri gibi) ürünleri beslenme planında yer almalıdır, haftada 2-3 kez balık ve tavuk yer almalı ve tüketilmelidir.

·         Sıcak ile birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran cacık tüketimi de unutulmamalıdır.

·         Akdeniz diyeti ile 1 ayda 3-6 kilo arası vermekte mümkündür.

1 günlük Akdeniz Diyeti örneği

o   KAHVALTI: 1 fincan yeşil çay, 1 ince dilim ananas, 2 kibrit kutusu kadar yarım yağlı tuzu alınmış beyaz peynir, kepek ekmek, domates, salatalık, yeşillik

o   ARA ÖĞÜN: 1 su bardağı yarım yağlı süt (içerisine 1 çay kaşığı toz tarçın), 8 adet badem

o   ÖĞLEN: 1 porsiyon ızgara balık, bol yeşillikli salata, kepek ekmek

o   ARA ÖĞÜN: 1 meyve

o   AKŞAM: zeytinyağlı sebze yemeği, bulgur pilavı, ayran

o   ARA ÖĞÜN: 4 yemek kaşığı yoğurt, 1 meyve