İnsan İlişkileri ve İnsan Kaynakları bir kurumun içinde birbiri ile etkileşim ve gelişim sağlayan, ortak hedeflerde buluşan iki departmandır. İnsan Kaynakları, çalışanların gelişimini sağlayarak, kendilerine ve kuruluşa fayda sağlamaları için çeşitli çalışmalar yürütür. Tam da bu noktada İnsan İlişkileri, kurum içi iletişimi yerleştirerek bunu kuruluşun itibarına kadar taşıyabiliyor. Kurum içi iletişimin ve imajın oluşumu, insan kaynakları ile kurumsal iletişim tarafından birlikte ortak çalışma ile sağlanır. Kurum içindeki çalışanların gelişiminin sağlanması ve çalışmalarla ilgili bilgi akışı bu iki bölümün koordinasyonu ile gerçekleşebilir.    

     Bugüne kadar Türkiye’de çoğu firmada yaşanan problemlerden biri; iç İnsan ilişkileri fonksiyonlarının İnsan Kaynakları departmanının çalışma alanıyla kesişmesi ve çoğu zaman çatışmalara meydan veren iş görenle olan ilişkilerdir. Liderliğin anahtarı iletişim olarak algılanırken, üst yönetimden insan ilişkiler yönetiminin desteği ile doğru örgütsel iklimi kurabilmesi beklenmektedir. İletişime engel olacak her türlü engeli ortadan kaldırmak ve personelin bilgiyi dedikodu yoluyla değil, insan ilişkiler tekniği aracılığı ile almasını sağlayarak geri beslenime önem vermek bu anlayışın temel taşını oluşturmaktadır. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma, personelin bilgiyi yöneticilerden almadığı takdirde kontrol edilemeyen, resmi olmayan bu ağın, birincil iletişim kaynağı haline gelmekte ve gelişmeleri etkilemekte olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda İnsan kaynakları departmanının uzun vadeli stratejiler üzerine çalışan bir departman olması gerekir. Ancak ne yazık ki ülkemizde çoğu şirkette operasyonel işleri yürüten bir departman olarak görülüyor.  Uzun vadeli stratejiler haliyle kısa sürede sonuç getirmediği için departman başarısını ortaya koymak zorlaşıyor. Ektiğiniz tohumların meyvelerini almak için uzun bir süre sabırla beklemeniz gerekiyor. Yapmış olduğunuz projelerin personel sirkülasyonu, memnuniyeti ya da verimlilik artışı üzerindeki etkilerini tespit etmek oldukça zor ve zaman alan bir süreç olduğundan yönetime yapacağınız çalışmanın faydalarını anlatmak ve ikna etmek zorlaşabiliyor.

Unutulmamalıdır ki, insan kaynağı, farkı yaratan kaynaktır. Bu kaynağın doğru yönetiminde tüm yöneticilere sorumluluk düşer.