Müvekkil Şirket Doğan Trend Otomotiv Ticaret Hizmet ve Teknoloji A.Ş., MG marka otomobillerin Türkiye’ye ithalini ve satışını gerçekleştiren bir şirkettir. Müvekkil Şirket MG marka elektrikli otomobilleri ülkemizde tüketiciler ile buluşturarak satışını yapmakta ve ülke ekonomimize çok büyük bir oranda katkı ve gelir sağlamaktadır. Dolayısı ile Müvekkil Şirket ve elektrikli otomobil markası MG’nin ülkemizde marka prestiji ve bilinirliği yüksek olup Müvekkil Şirket elektrikli araç pazarında önemli bir yere sahiptir. Ancak son zamanlarda haber sitelerinde yayınlanan birtakım gerçek dışı haberlerden dolayı Müvekkil Şirket’in marka prestiji sarsılmakta, satışları düşmekte ve elektrikli araç pazarındaki konumu olumsuz etkilenmektedir.

 

Gazetenizin https://www.lidergazetesi.com/haber/19532431/mg-marka-sifir-otomobil-ayipli-cikti-satin-alan-kadin-magdur-oldu sitesinde 11.03.2024 tarihinde yayınlanan “MG marka sıfır otomobil ayıplı çıktı, satın alan kadın mağdur oldu” başlıklı haberinde ise MG otomobilin ayıplı olduğu ve söz konusu ayıbın distribütör tarafından kabul edilmediği iddia edilmiş olup Müvekkil Şirket’in ithalatını ve satışını gerçekleştirdiği MG markasının ZS modelinin fotoğraflarına da haber içeriğinde yer verilerek marka itibarı zedelenmiştir. Söz konusu haberin herhangi bir dayanağı bulunmamasına ve yalnızca soyut bir iddiaya dayanmasına rağmen MG markasının fotoğraflarının açık bir şekilde lanse edilerek bu gerçek dışı haberin kamuoyu ve ortalama bir insan gözünde somut bir gerçekmiş gibi yayınlanması ise Basın Kanunu doğrultusunda hukuka aykırı olup rekabet hukuku ve kişilik haklarına aykırılık teşkil etmektedir.

Öğretmenlerden arama kurtarma tatbikatı Öğretmenlerden arama kurtarma tatbikatı

 

Müvekkil Şirket’in satışını gerçekleştirdiği MG marka ZS model otomobillerin aküsü ile ilgili iddia edilen sorunların hiçbirine Müvekkil Şirket’in Yetkili Servis’inde yapılan incelemelerde rastlanmamıştır. Ek olarak, ZS modeli içten yanmalı bir model olduğundan, çalışır vaziyetteyken aküyü sürekli şarj etme özelliği nedeniyle, aracı hareketsiz bırakacak, dolayısıyla yolda bir anda aracı durduracak bir özelliği bulunmamaktadır. Zira akü alternatör tarafından düzenli ve doğru bir şekilde beslenmekte olup iddia edilen sorunun meydana gelmesi gibi bir durum söz konusu olamayacaktır. Ki nitekim buna rağmen Müvekkil Şirket’in MG markasının birinci önceliği marka veya üründen kaynaklı olsun veya olmasın sorun yaşayan müşterilerinin memnuniyetidir. Dolayısı ile bu sebeple ilgili aracın aküsünde bir sorun tespit edilememiş olmasına karşın Müvekkil Şirket’in Yetkili Servisi tarafından “müşteri memnuniyeti” prensibinin bir uygulaması olarak ücretsiz akü değişimi yapılmıştır. Ancak tekzip talebine konu internet sitenizde yayınlanan haberde tamamen dayanaksız ve yanıltıcı bir şekilde “MG marka otomobillerin ayıplı çıktığı” ve “distribütörün müşteriyi mağdur ettiği” ifade edilmektedir.

 

Keza, habere konu araç üzerinde Müvekkilimiz Yetkili Servisinin incelemelerinden başka uzman bir teknik bilirkişi vasıtasıyla kapsamlı bir teknik tespit de yaptırılmış olup, söz konusu aracımızda akü boşalmasına neden olabilecek herhangi bir hata veya kaçak tespit edilmemiş, bu hususu hazırlanan uzman raporunda açıkça vurgulanmıştır. Bu durum, araç kullanıcısı tarafından aracın aküsünden beslenen özelliklerin açık bırakılmış olabileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

 

Söz konusu haberler ile tüketicilere MG marka otomobillerin ayıplı olduğu ve Müvekkil Şirket’in müşterilerini mağdur ettiği şeklinde tamamen yanıltıcı bilgi verilmekte ve bu doğrultuda tüketiciler tarafından markaya olan güven azaltılmaktadır. Haberin gerçeğe aykırı bir şekilde yayınlanması ile tüketicilerin yanıltılması ise haksız ticari uygulama kapsamında olup 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 62. maddesi gereği bu kapsamdaki uygulamalar yasaklanmaktadır. Haberlerin tüketiciyi yanıltıcı niteliğinin yanında rekabeti engelleyici ve bozucu niteliği gereği aynı zamanda haksız rekabet kapsamında değerlendirileceği şüphesizdir. Haksız rekabet kapsamında değerlendirilecek olan bu haber içeriği, Türk Ticaret Kanunu’nun 55. maddesi gereği dürüstlük kuralına aykırı ticari uygulama kapsamındadır. Bunun yanında bir haberin hukuka uygun bir biçimde yapıldığının kabulü için; haberin gerçek ve güncel olması, yayınlanmasında kamunun yararının bulunması, açıklanış şekli ile konusu arasında düşünsel bağ bulunması, açıklamada küçültücü sözlerin kullanılmaması gerekmektedir. Haber sitenizde yayınlanan haber içeriğine bakıldığında ise haberin gerçek ve güncel olmadığı tamamen subjektif bir iddiaya dayalı olduğu görülmektedir. Dolayısı ile haberin gerçek ve güncel olmamasından dolayı söz konusu haberin haberleşme hürriyeti çerçevesinde hukuka uygunluğundan da söz edilemeyecektir.

 

 Müvekkil Şirket’in ithalatını ve satışını gerçekleştirdiği otomobil markası MG’nin ayıplı olduğunu konu alan haberler yukarıda açıklanan nedenler ile gerçeği yansıtmamakta olup 5187 sayılı Basın Kanunu’nun “Cevap ve Düzeltme Hakkı”nı düzenleyen 14.maddesi gereği haber ile ilgili tekzip yazısı yayımlanması gerekmektedir.

 

Dolayısı ile Sayın Yazı Müdürlüğünüzden, 5187 sayılı Kanun’un 14. maddesi gereği Kanun’da belirtilen işbu yazıyı tebliğ almanızdan itibaren 3 günlük yasal süre içerisinde; “Haber içeriğimizde MG marka araçların ayıplı olduğu, söz konusu ayıbın marka tarafından kabul edilmediği ve müşterinin mağdur edildiğine ilişkin ifadeler yer almakta ise de söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. MG marka araçlarda haber içeriğinde bahsi geçen sorunun meydana gelmesi teknik açıdan imkan dahilinde olmayıp marka tarafından teknik incelemeler yapılmış ve müşteriye gerekli destek de sağlanmıştır. Dolayısı ile MG marka otomobillerde herhangi bir ayıp söz konusu değildir, düzeltiriz” şeklindeki tekzip metninin gazetenizin ilgili haberin yer aldığı internet sayfasında yayımlanmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz.

 

 

Doğan Trend Otomotiv Ticaret Hizmet ve Teknoloji A.Ş.

Vekili

                 Av. Aleyna Kılıç