Piri Reis haritası 1513 yılında tamamladığı dünya haritasını, günümüze kadar ulaştı ve merak uyandıran detayları da içinde barındırıyor. Haritayı Nasıl çizdiği ve hangi kaynaklardan faydalandığı konusunda birçok sorunun cevabı halen araştırılıyor.

Nasıl bu kadar hatasız çizilebildi?

Piri Reis haritasının eşsiz gizemi!

Uzmanlar tarafından incelenmeye alınan harita, günümüzde yanıtı alınamayan birçok detayları mevcut fakat uzmanların aktarımına göre haritadaki, kıyı çizgileri ve kıtaların şekilleri oldukça doğru olduğu belirtildi. Bu kadar doğru ve hatasız çizildiği de ayrı bir merak konusu. 

Harita da yok yok!

Haritanın fiziki özellikleri ise; ceylan derisi üzerine çizilmiş 900x600 mm boyutlarında olan haritanın köşelerinde ise dikkat çeken notlar gözlemlenmiştir. Notlarda Yeni Dünya’nın yerlileri, hayvanları, bitkileri, mâdenî zenginlikleri ve diğer ilginç özelliklerine de yer verilir. Kenar notlarından birinde; bu haritanın batıda Kristof Kolomb’un keşfettiği yöreleri, doğuda da ‘‘Çin, Hint ve Sint’’ bölgelerini gösterdiğini yazar. Aynı zamanda Piri Reis’in, kendisinden önceki haritaları, astronomik gözlemleri ve pusula bilgilerini kullandığı düşünülüyor.

Başkan Kadir Aydar, Ceyhan'ın iki yakasını birleştirecek köprü projesine başladı Başkan Kadir Aydar, Ceyhan'ın iki yakasını birleştirecek köprü projesine başladı

Piri Reis’in başka bir haritası da var iddiası!

Piri Reis haritasının eşsiz gizemi!

Dikkat çeken diğer bir husus ise 1513 tarihli haritada, Antarktika kıtasının bir kısmı da tasvir ediliyor olması… Antarktika’nın keşfi 1820’de gerçekleşmiş olmasına rağmen, Piri Reis’in bu kıtayı nasıl çizdiği hala cevabı bulunamamış bir gizemdir.  İddia edilenler arasında Piri Reis’in bulunan haritası dışında 1 haritası olduğu da konuşuluyor. Günümüze ulaşan Piri Reis 2 haritanın dışında, diğer haritanın neyi gösterdiği ve nerede olduğu ise bilinmiyor.