Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ayı boyunca işletmelerin tamamı paket servisi yapacak. Toplu iftar ve sahur gibi faaliyetler gerçekleştirilmeyecek. Ramazan ayı boyunca, ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde toplandı.

Yaklaşık 3,5 saat süren Kabine Toplantısı sona erdi.

Kabine Toplantısı'nın öncelikli gündemi koronavirüs oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı'nda Bakanlar Kurulu'na sunum yaptı. Koca, Bilim Kurulu'nun tavsiyelerini aktardı.


Toplantıda alınacak kararlar merakla beklenirken 'Risk haritası değişecek mi? Ramazan'da tam kapanma olacak mı?' soruları da Başkan Erdoğan'ın açıklamalarıyla yanıt buluyor.

Başkan Erdoğan toplantının ardından ulusa sesleniyor.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Milletimizle paylaştığımız reform gündemimizi belirlediğimiz takvime uygun şekilde yürüttük. Ekonomide cari açığının azaltılmasına üretimin güçlendirilmesine yönelik çok sayıda reformu hayata geçirdik. İnsan Hakları Eylem Planı'nı kamuoyuna sunduk. 3 hafta önce de ekonomi reformlarımızı kamuoyuna açıklamıştık.

Hukuktan ekonomiye kadar uzanan ve milletimiz tarafından memnuniyetle karşılanan reform programlarımızın takvimlerine uygun şekilde yürümesini sağlayacağız. Bir bu reformlara sahip çıkacağız.

ANAYASA MESAJI
Biz bu reformlara sahip çıkacağız. En önemli reform başlığımız milletimize verdiğimiz sivil anayasa sözümüzdür. Anayasalar yaşayan metinler olduğu için elbette gerektiğinde değiştirilebilir. Ülkemizin yönetim sistemini değiştirmek için en köklü değişimi gerçekleştirmiş olmamıza rağmen mevcut anayasamızdaki bu sorunu gideremedik. Türkiye'ye merkezinde milletin olduğu yeni bir anayasa kazandırmak istiyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ülkemize kazandırdıklarını salgın döneminde çok iyi gördük. Hızlı karar mekanizması, ülkemizin bu yönde pozitif ayrışmasını sağladı.

Tüm kesimlerin yeni anayasaya katkıda bulunmasını bekliyoruz. 2053 vizyonunun omurgasını oluşturacağını düşündüğümüz yeni anayasa için her türlü fikre açığız.

Gelecek nesillerin bizi hayırla yad etmesini sağlayan yeni bir anayasayı ülkemize kazandıracağımıza inanıyorum. Yeni anayasa süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin tahkimi açısından da bir fırsat olacaktır.

Dünyanın en güzel ve kadım coğrafyasındaki bin yıllık varlığımızı sürekli güçlendiriyoruz.

AŞILAMADA İLERİ SEVİYEDEYİZ
Koronavirüs salgını, uygulamaya koyduğumuz tedbirlerden etkilenen kesimler başta olmak üzere hepimizin hayatında çeşitli zorluklara yol açtı. Sağlık altyapımız sayesinde kimi ülkelerde görülen felaketleri yaşamadık. Salgınla mücadele en önemli araçlardan biri olan aşılamada oldukça ileri seviyedeyiz.

Salgın sürecinde fabrikada çarklar hiç durmadı. Aksaklığa meydan verilmedi. Karayollarımıza, demiryollarımıza, havayollarına yaptığımız yatırımların önemi bu dönemde iyi anlaşıldı.

YATIRIMCILARA ÇAĞRI: GELİN ÜLKEMİZE YATIRIM YAPIN
Buradan tüm yatırımcılara sesleniyorum. Gelin ülkemize yatırım yapın. Artık ülkemiz yapılacak yatırımların, küresel düzeyde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye bölgesinin üretim ve ticaret merkezi olmasının ötesine geçerek küresel bir merkez haline geliyor.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Vatandaşlarımız evlerinde tuttuğu altın ve dövizleri ekonomiye kazandırma çağrımı yinelemek istiyorum.

Geçtiğimiz yıl ülkemizde 103 bin yeni şirket açılırken kapanan şirket sayısı 16 bini bile bulmadı. 75 bin 700 adet uluslararası sermayeli şirketin 11 binden fazlası geçtiğimiz yıl faaliyete başladı.

TUZAKLARI BOZARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ
Ülkemizde felaket tellalları siyasetten medyaya kadar yine iş başında. Milletimiz bir tarafta İstiklal Harbi'ni verirken, diğer tarafta bir kesim manda savunuculuğu yapıyor. Her yatırıma karşı birileri 'istemeyiz' diye ortalığa dökülüyor. Terörle mücadele ederken, terörün yanında duranlar hiç eksik olmadı. 15 Temmuz darbe girşiminde darbe şakşakçılığı yapanları da unutmadık. Biz bunların hiçbirine itibar etmedik. Su üstünde yürüseniz bile yüzme bilmiyor diyerek bu durumu tersine çevirdik. Türkiye sürekli büyüyen üretim kapasitesi, cesur girişimci ve ihracatçı potansiyeli ile hedeflerine kararlılıkla ilerlemektedir.

Tuzakları bozarak, önümüze çıkartılan engelleri aşarak yolumuza devam ediyoruz.

Türkiye'nin koronavirüs risk haritası

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER
Kovid-19 vakalarına göre, Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Osmaniye ve Adıyaman, çok yüksek riskli (kırmızı) kategoride açıklandı.

YÜKSEK RİSKLİ İLLER
İstanbul ve İzmir'in yanı sıra Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Çanakkale, Muğla, Antalya, Kütahya, Bilecik, Düzce, Bolu, Zonguldak, Karaman, Mersin, Niğde, Kırıkkale, Kayseri, Kilis, Artvin ve Ardahan, Kovid-19 vakaları bakımından yüksek riskli (turuncu) iller oldu.

ORTA RİSKLİ İLLER
Ankara'nın yanı sıra Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Sivas, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Hatay, Malatya, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Bayburt, Erzurum ve Kars da orta riskli (sarı) kategoride yer aldı.

DÜŞÜK RİSKLİ İLLER
Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır Kovid-19'da düşük riskli (mavi) iller olarak açıklandı.