Devlet tarafından sosyal yardım alan 65 yaş üzeri kişiler ve engelliler Ocak ayı zammını bekliyordu. Sosyal destek alan kişilere yönelik yapılan ödemelerin bu yıl ne kadar olacağı tek tek açıklandı. 

Ocak ayı itibarıyla sosyal yardımlara da zam yapıldı. Devlet tarafından yaşlılara, yaşlı bakımlarını üstlenen akrabaya ve engelli olduğu tespit edilen vatandaşlara yapılan ödemelerin yeni yılda verilen zamları belli oldu. İşte detaylar…

Sosyal destek alan kişilere yapılan ödemelerin yeni yılda artmasıyla birlikte hasta ve ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabaların aldığı destek ödemesi 2 bin 345 liraya yükseltildi. 65 yaş destekleri de 1 Ocak itibarıyla 1.079 liraya çıktı. Eşinden emekli maaşı alan kişilere ise, 1.250 lira olurken, yetimlere verilecek tutarın alt tabanı 625 lira olarak belirlendi. 

Devlet tarafından yaşlı, engelli ya da yaşlı hasta bakımlarını üstelenen vatandaşlara verilen sosyal yardım ücretleri yeni yılla birlikte arttı. 2022 yılının sosyal yardım ücretleri belli oldu. 

65 YAŞ MAAŞI 

65 yaş üzeri sosyal yardım alan vatandaşların geçen yıl aldığı 827 lira, 1 Ocak itibarıyla 1.076 lira çıktı. Memur maaşlarındaki yüzde 30.5’lik artıştan etkilenen 65 yaş üzeri yardım ücreti 249 lira yükseltildi. 

Yeni yıl ücretinden faydalanmak isteyen 65 yaş üzeri vatandaşların başvurusu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (kaymakamlık) yapılıyor. 

Destek almak isteyen vatandaşlar için 3 şart koşuluyor. Bunlar yaş, gelir ve sosyal güvence olarak karşımıza çıkıyor. 65 yaşını doldurmuş olan vatandaşların, bu destekten faydalanabilmeleri için üzerinde maaş ve nafaka gibi hiçbir gelirinin gözükmüyor olması gerekiyor. Öte yandan ailedeki kişi başı gelirin 1.416 liranın altında olması şartı öne sürülüyor.  

ENGELLİ AYLIĞI

Engellilerin sosyal güvenceden yararlanmaları için, alacakları raporda an az yüzde 70 engelli olması aranıyor. En az yüzde 70 engele sahip, 18 yaşından büyük, 65 yaşından küçük sosyal desteğe muhtaç kişiler için ödenen 990 lira, yeni yılda artan zamlarla birlikte 1.291 liraya yükseltildi.