Bir süredir konuşulan ve trafik kazalarındaki itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanacak olan psikoteknik testinin İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yürürlüğe girdiği bildirildi. 

SÜRÜCÜLER PSİKOTEKNİK TESTİNE TABİ TUTULACAK

Trafik kazaları ne yazık ki her geçen yıl dünya genelinde artmakta. Trafikte meydana gelen kazaların genellikle sürücü kaynaklı olduğunun tespit edilmesi üzerine başlatılan psikoteknik testi çalışmalarında sona gelindi. İçişleri Bakanlığı son yaptığı açıklama ile uygulamanın yürürlüğe girdiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl boyunca ülkemizde 177 bin 867 ölümlü kazanın yüzde 88,3'ü sürücü hatası olduğu belirtilirken, 325 TL olan psikoteknik testinin insan hayatından önemli olup olmadığı bir kez daha gündeme gelerek tartışma yarattı. 

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri, her ne olursa olsun daha güvenli bir trafik ortamı iççin psikoteknik testlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini gündeme getirdi. Trafik kazalarında sürücü hatalarının giderek arttığını ifade eden Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, yapılacak olan testin “Olumsuz veya olmayan test raporu bu sistemlerde yer almayacaktır.Eğer psikoteknik test raporu olmayan ticarî araç kullanıcıları, yeni yıldan itibaren bin 606 liralık bir cezai işlemle karşılaşacaklardır. Psikoteknik test sistemine girdikten 45 gün içerisinde bir psikiyatriste muayene olup, oradan da olumlu sonuçlandığı andan itibaren e-devlet entegreli Polnet sisteminde gözükmektedir. 1,5 saatlik test sırasında bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanarak riskli sürücüleri tespit edip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp kazaları azaltmak hedefleniyor. Bu test ve rapor ücreti de 325 lira” dedi.

RANDEVU ALARAK PSİKOTEKNİK TESTİ YAPTIRABİLİRSİNİZ

Ticari araç ehliyeti bulunan herkesin randevu alarak bu testi olabileceğinin altını çizen Kutlu, özellikle toplu taşıma aracı kullanan sürücülere testin uygulanması gerektiğini belirterek,  “Servis, otobüs, kamyon, kamyonet, taksi gibi bütün ticarî araç kullanıcılarının alması gereken bir belgedir. Psikoteknik raporu olmayan şoförlerin, şirketlerde K belgeleri ve benzeri belgelerin de iptal olması söz konusu. Çünkü nitelikli şoförün olması gereken kriterler arasında psikoteknik değerlendirme raporu var. Nitelikli şoförü ticari araç kullandırmak zorunluluğu var. Şirket, nitelikli olmayan şoförü görevlendirdiği takdirde ve yarın bir kaza olduğu zaman şirket müdürü veya yetkilisi mahkemede bununla karşı karşıya kalır ve ceza alır” şeklinde konuştu. 

Daha öncede trafik kazalarına karşı yapılan çalışmalarda meydana gelen kazaların yüzde 90’nından fazlasının insan hatasından kaynaklandığını dile getiren Kutlu,  “Bunu en aza indirebilmenin en ucuz, en uygun ve en hızlı yöntemi ticari araç kullanan şoförün psikoteknik testten geçirmek ve araç kullanmaya müsait olmayan kişileri belirli bir süre veya tamamen trafikten men etmekten geçiyor. Avrupa'da uygulanan bu sistemle trafik kazaları en aza indirilmiş. Tam anlamıyla bu test sisteminin bütün ticarî araçlarda 2022 yılından itibariyle oluştuktan sonra bu oranlar Emniyet Genel Müdürlüğü'müz tarafından mutlaka açıklanacaktır. İstanbul'da servis şoförlerine yönelik denetimde 5 bin 500 kadar kişinin alkol ve uyuşturucu ile bağı olduğu ortaya çıktı. Psikoteknik test sistemleri ile birlikte biz bunu çok rahat ölçebiliyoruz” diye konuştu. 

Yapılan test sonucu alınan psikoteknik raporunun yaklaşık 5 yıllık bir süresi olduğunu anlatan Kutlu, “Bu 5 yılın sonunda tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Zaten rapor sisteminde son geçerlilik tarihi yazmaktadır. Pahalı bir rapor değil, ulaşılamaz bir rapor değil. Bütün psikoteknik merkezlerimiz müsait. Bütün sürücülerimiz psikoteknik test raporuna mutlaka girmelerini tavsiye ediyoruz. Kanunen ticarî araç sürücülerine zorunlu olsa bile sürücü kursuna kayıt olma aşamasında olan çocuklarımızı, belli bir hastalık, kalp rahatsızlığı, epilepsi rahatsızlığı, özellikle psikolojik rahatsızlığı olanların mutlaka bir psikoteknik test sistemine girip kendilerini orada test etmelerini ve psikolog arkadaşlarımızdan da destek almalarını tavsiye ediyorum” dedi.