Türkiye Sigorta Birliği’nden (TSB) tarafından yapılan açıklamada TSB Başkanı Atilla Benli’nin açıklamalarına yer verildi. Benli, ülkenin tasarruflarını artırmak için hizmete sunduğu Bireysel Emeklilik Sistemi BES’e uyguladığı teşvik sistemiyle daha da yukarılara çıktığını aktardı. 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkı payı oranının yüzde 25’ten yüzde 30 oranına çıkarılmasıyla daha fazla büyüyeceğini ifade eden Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, 2022 yılında açıklanan brüt asgari ücret tutar 5 bin 4 TL ile katılımcının yararlanacağı üst limitin 15 bin 12 TL olacağını söyledi.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Başkanı Atilla Benli, ‘Bireysel emeklilik ve otomatik katılım sözleşmelerine ayrı ayrı devlet katkısı verildiği için hem bireysel emeklilik hem otomatik katılım sözleşmesi olan katılımcılarımızın yararlanabileceği devlet katkısı 30 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan önlemler paketi, halihazırdaki ekonomik dalgalanmalarla ortaya çıkan moral bozukluklarının giderilmesi, sisteme duyulan güvenin tazelenmesi, ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaynakların istikrarlı şekilde büyütülmesi adına çok önemli bir adım. Tüm ekonomi aktörleri olarak eş güdüm içerisinde bu politikaların hayata geçirmek adına var gücümüzle çalışacağız’ ifadelerine yer verdi.

BES İVME KAZANMAYA DEVAM EDİYOR

TSB Başkanı Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi BES’in hem ekonomik sürdürülebilirliğin hem de refah seviyesinin sürdürülebilirliğin üstlenildiğini aktardı. 

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) Başkanı Atilla Benli, ‘Ülkemizde 2003 yılında kurulan BES, 18 yılını başarıyla tamamladı ve bugün 13,3 milyon katılımcıya ve 250 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşılmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Bu başarının ardında, hükümetimizin banka dışı finansal piyasaları geliştirme hedefi ile vatandaşlarımızın emeklilik dönemindeki gelirlerini tamamlaması için BES'i bir tasarruf lokomotifi olarak ön plana alması belirleyici oldu. Bizler de vatandaşlarımızın emeklilikte refahını artırmak ve yarınlarına yatırım yapmalarını sağlamak için her zaman katılımcısına güven veren, şeffaf ve başarılı bir yönetimle özel emeklilik sisteminin büyümesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Son 18 yılda sektör olarak, ulusal tasarrufların artışını desteklerken, sermaye piyasalarının derinliğinin artması, ekonomiye finansman kapasitesi sağlanması gibi çok kritik görevleri başarıyla üstlendik. Bu büyümeyi yaşarken, sektörümüze özel önem atfeden üst politika metinleri ve gerçekleştirdiği yapısal reformlarla hükümetimizin ve sektörümüzün denetleyici ve düzenleyici kurumu olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu (SEDDK) her zaman yanımızda görmenin memnuniyetini yaşadık. Bu büyümenin arkasında, artan tasarruf bilinci ve ulusal tasarrufları artırmaya yönelik yapısal reformlar yer almaktadır; özellikle 2013 yılında başlayan yüzde 25 devlet katkısı teşviki, 2017 yılında hayata geçirilen Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ve geçtiğimiz aylarda kanunlaşan 18 yaş altı çocukların sisteme dahil olma imkanı ile birlikte hükümetimizin teveccühüne mazhar bir sektör olduk’ değerlendirmelerinde bulundu.

2013 yılından itibaren başarıyla uygulanan sistemin yüzde 25 devlet dünyanın hiçbir yerinde kullanılmadığını dile getiren Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, ‘Devletimizin yeni reformuyla devlet katkısı oranı yüzde 30'a çıkarılarak sistemimize güven tazelenmiş, tasarruf eden katılımcılarımız ödüllendirilmiş olacaktır. Sistemdeki katılımcıların BES'i tercih etmedeki en önemli sebeplerden biri olan yüzde 25 devlet katkısı teşvikinin yüzde 30 seviyesine yükselmesiyle sistemin sürdürülebilir büyümesine büyük bir ivme katmasını bekliyoruz’ ifadelerine yer verdi.

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, halkın birikimlerinin Bireysel Emeklilik Sistemi’nde güvence altına alınacağını ifade ederek ‘Yüzde 30 devlet katkısının yanı sıra fonlarımızın başarılı performansı da katılımcılarımızın alternatif bir yatırım aracına ihtiyacı kalmayacağını ispatlamaktadır. Ulusal tasarrufların artması ve bireysel tasarruf alışkanlıklarının yaygınlaştırılmasında bu övgüye layık olan sektörümüze sağlanan bu önemli teşvikin katılımcılarımızın sisteme güvenini bir kez daha perçinleyeceğine ve tasarruf iştahını artıracağına içtenlikle inanıyoruz’ şeklinde açıklamalarda bulundu. 

KATILIMCI SAYISI 13,3 MİLYONA ULAŞTI

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 10 Aralık tarihlinde yayınlanan verilerine göre, Bireysel Emeklilik Sistemi BES’te OKS ile birlikte toplam üye sayısının 13,3 milyona ulaştığı açıklandı. 2013’te katılımcılara verilen yüzde 25’lik devlet katkı payı, 2017 yılında hizmete sunulan OKS ve haziran ayından itibaren geçerli olan 18 yaş altı çocukların da sisteme dahil edilebilmeleri sayesinde sistemin fon büyüklüğü 250 milyar Türk Lirasına ulaştığı bildirildi. Bu don içinde ise devlet katkı payı tutarı 24 milyar Türk Lirasına ulaştığı açıklandı. Bununla birlikte de katılımcı sayısının 665 bin artış yaşadığı ifade edildi. 

Gönüllü olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nde olanların Ocak ayında otomatik yenilenmeye gideceğini duyurdu. Çocuklardan genç yaşa birikim ve emeklilik için destek sağlayan BES’te devlet desteğinin gidileceğini açıkladı. 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kayıtlı olanların cayması durumunda yeniden sisteme dahil edilebilmesi için beş yıl süre bulunduğu ifade edildi. Öte yandan kademeli olarak işyerlerinde zorunlu kılınması durumunda kayıtlı olanlar ise Bireysel Emeklilik Sistemi’nden ayrılabiliyor.

İş yerlerinde çalışan sayısına göre kademeli olarak yapılan BES sisteminin, 2017 yılında sisteme dahil edilen kişilerin cayma hakkını kullanan çalışanların 1 Ocak 2022 tarihinde yeniden sisteme dahil edilmesi gerektiğini açıkladı. Bununla birlikte iş yerlerinde 250-999 arasında işçi çalıştıranların 1 Nisan 2022'de otomatik şekilde BES’e geçenlerin sisteme tekrar dahil edilmesi gerektiği zorunluluğu oluyor.

DEVLET KATKISI 15 BİN LİRAYI GEÇİYOR 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrette yaptığı enflasyon oranının 29.2 puan üzerinde yüzde 50.5 gibi yüksek düzeyde artması sayesinde BES yatırımcılarını da olumlu etkiledi. BES’e kayıtlı olan çalışanların her ay maaşından yüzde 3 oranında tutar kesiliyor. Devlet tasarruflarını artırmak için birikim hesabı olarak vatandaşların hizmetine sunduğu Bireysel Emeklilik Sistemi’nde her 100 lira birikim yapan kişilere 25 lira teşvik veriliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin vermiş olduğu destek payının üst sınırı da asgari ücrete bağlı bulduğunu açıkladı. Buna bağlı olarak asgari ücretin yüzde 25’i kadar teşvik verilmiş oluyor. Devlet tasarruflarını artırmak için birikim hesabı olarak kurduğu BES'te yıllık asgari ücret 60 bin lirayı geçerken bu rakamın yüzde 25’i kadar teşvik verilmesiyle 15 bin lirayı geçeceği bildirildi. Yalnızca gönüllü olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nde olanların 2022 yılında biriktirmiş olduğu 60 kiraya karşılık 15 bin lira teşvik verecek. 

SİSTEME DAHİL EDİLEN ÇALIŞANLAR

4A, 4C kapsamında sigortalı çalışanları dahil eden uygulama olan otomatik emeklilik sistemi, 45 yaşını doldurmamış Türk vatandaşlarını otomatik olarak sisteme dahil ediyor. 

Otomatik emeklilik sistemi 4A, 4C kapsamında sigortalı çalışanları kapsayan bir uygulama olup, 45 yaşını doldurmayan Türk vatandaşı olan kişiler işverenleri tarafından otomatik olarak sisteme dâhil ediliyor. Bu durumda işveren yalnızca çalışanının işçi adına bu kesintiyi yapacak konumda oluyor. BES’e yatırılacak olan kesinti çalışanının sigorta matrahı üzerinden hesaplanarak aktarılıyor.  

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde temmuz ayı itibari ile geçerli olacak sistem 18 yaş altındaki çocuklar için de geçerli olacak. Diğer çalışanlar gibi çocuklarında Bireysel Emeklilik hesabına yatırdığı 100 liraya karşılık devlet katkı payı olarak 25 lira yatıracak. Bir nevi çocuklar için kumbara görevi gören BES, aile bireylerinin de ayrı ayrı açtığı hesaba da yüzde 25 oranınla katkı payı desteği sağlıyor. 

HER AY DÜZENLİ DEVLET PAYI YATIRILIYOR

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırdığınız her 100 lira sonrası devlet katkısı olan yüzde 25 katkı payını her ay düzenli olarak hesaba yatırılıyor. BES sisteminden erken ayrılanların katkı payını eksik alacağı bildirildi. Sitem içerisinde 10 yıl kalanların devlet desteği olarak hesabındaki para miktarının yüzde 60’ına, 3 yıl kalanların yüzde 15’ine, 6 yıl kalanların ise yüzde 35’ine hak kazandığı açıklandı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kayıtlı olan kişilerin 56 yaşına kadar kaldıysa yatırdığı miktara ek olarak devlet katkısının yüzde 100’ünü alabildiğini ifade etti. 

BES’e kayıtlı olan kişilerin ölüm ya da mağduriyet durumunda devlet katkısının tamamının ödendiği açıklandı. Bununla birlikte emekliliğe hak kazananların hesap içerisindeki birikimlerini bir program dahilinde talep edebilecek. Bu durum taksitli ya da toplu şekilde alınabilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ömür boyu emekli aylığı almak için de para yatırılabilir. Buna hak kazanma yaşı ise 56 olduğu açıklandı. 

VERGİ İNDİRİMİNDE DE KULLANILABİLİR

Öte yandan Bireysel Emeklilik de verilecek olan payı ücretli çalışan ve aile üyelerinizin kendisi için yaptırdığı hayat sigortası poliçeleri için ödediği miktarın yüzde 50'sinin vergi indiriminde kullanılabileceği ifade edildi. Bununla birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’ne kayıtlı olan kişilerin Sağlık, hastalık, kaza, ölüm, işsizlik, doğum, analık, eğitim gibi diğer hayat sigortaları için ödediği poliçelerin miktarının yüzde 15’i, asgari ücret tutarının üzerine çıkmamak kaydıyla vergi indiriminde de kullanılır.