Covid-19 salgınından en çok etkilenen kesimler arasında yer alan esnaf ve sanatkarlara yönelik desteklerin hem kapsamı genişletildi hem de miktarı artırıldı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği hibe desteği kapsamında 1.4 milyon esnafa 4 milyar 622 milyon lira ödenecek. Hibe desteğinden basit usule tabi olan simitçi, midyeci, meyvesebze tezgahı kuran bütün seyyar satıcılar yararlanacak.

BİR DEFAYA MAHSUS
Ticaret Bakanlığı yeni desteğin uygulama esaslarını belirledi.

Buna göre; bir defaya mahsus olmak üzere, sayıları 235 bini bulan, aralarında kahvehane, kafe, çay bahçesi, okul ve personel servisi, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunapark işletmelerinin bulunduğu birinci gruba 5 bin lira ödenecek.

Aralarında, müzisyenler, tamirciler, hırdavatçılar, bakım-onarım ve kaporta işleriyle uğraşanlar, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, oyuncakçılar, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, ayakkabıcılar ve kurs işletmecilerinin bulunduğu işletmelere ise 3 bin lira ödenecek.

İkinci gruba, daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terziler, berberler, taksici, minibüsçü, otobüsçü ve pazarcılar da dahil edildi.

Böylece iki ayrı grup halinde 1 milyon 384 binden fazla esnafa 4 milyar 622 milyon lira karşılıksız verilmiş olacak

NASIL YARARLANILACAK?
■ SİSTEME kayıtlı esnaf ve yeni başvuruda bulunanlar yararlanacak.


■ VERGİ mükellefi simitçi, midyeci gibi seyyar satıcılar da yararlanacak.
■ KAYITLI olmayanlar e-Devlet üzerinden başvuru yapabilecek.


■ DESTEKLER banka hesabına yatırılacak.
■ SADECE bir işyeri için yararlanılacak.


■ KABUL edilmeyen başvurular için 10 gün içinde itiraz edilebilecek.

BAŞVURULAR SÜRÜYOR

 


Lokanta, restoran, kafe, kıraathane ve spor salonu gibi birçok alana yönelik bin 500 lira sigorta prim desteği Mayıs sonuna kadar sürecek. Gelir kaybı, kira ve ciro kaybı desteklerinde başvurular sürüyor. Bu destekler için son başvuru tarihi 31 Mayıs olarak belirlenmişti.