Paşinyan ise yaptığı ilk açıklamada "Ülkede bir darbe girişimi söz konusu." dedi ve Paşinyan destekçilerini sokağa çağırdı. Rusya, itidal çağrısı yaptı. Kremlin'den yapılan açıklamada "Gelişmeler endişe verici, anayasal çerçevede kalınmalı" denildi. 25 Şubat 1992'den itibaren Hocalı'ya saldırmaya başlayan Ermeniler 26 Şubat 1992'de "Hocalı Katliamı" olarak tarihe geçen sivil katliamına imza attı. Resmi verilere göre, Hocalı Katliamı'nda savunmasız durumdaki 106'sı kadın ve 63'ü çocuk, 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtulurken, Ermeni güçleri bin 275 kişiyi rehin aldı. Bunlardan 150'sinden haber alınamadı.

Dağlık Karabağ'da işgalci konumunda bulunan ve Azerbaycan'ın zaferiyle hezimete uğrayan Ermenistan karıştı. Ülkeden üst üste son dakikalar geliyor.


İŞTE SABAH SAATLERİNDEN BU YANA ERMENİSTAN'DA YAŞANANLAR

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

-Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ermenistan'daki darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız." dedi.

-Başkan Nikol Paşinyan darbe girişimine karşı sokağa indi

Başbakan Paşinyan, destekçilerinin yanına giderek basın açıklaması yaptı ve "Ben halkım için mücadele ediyorum. Polis halkın güvenliğini sağlayacak" ifadelerini kullandı.

-Rusya'dan Ermenistan'a itidal çağrısı. Kremlin'den yapılan açıklamada "Gelişmeler endişe verici. Anayasal çerçevede kalınmalı" denildi.

-Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu.

Paşinyan, Ermenistan ordusunun, kendisine yönelik istifa çağrısının ardından Facebook üzerinden gerçekleştirdiği canlı yayında konuştu.

Konuşmasında, destekçilerini sokağa çağıran Paşinyan, "Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurmay Başkanı'nı görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır." dedi.

Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da yaşadığı mağlubiyete ilişkin sorumluluğu üzerine aldığını anlatan Paşinyan, "Halkın bazı üst düzey ordu yetkililerine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz." ifadesini kullandı.

-Ermenistan Silahlı Kuvvelteri Ermenistan Başkanı Nikol Paşinyan'ı istifaya çağırdı.

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve Başbakan Nikol Paşinyan

"TAHAMMÜL ETTİK ANCAK HER ŞEYİN BİR SINIRI VAR"
Ermenistan Ordusu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:"Ermenistan Cumhuriyeti Başbakanı ve hükümeti Ermeni halkı için bu kritik durumda artık yeterli kararlar alamayacaktır. Ordu, uzun bir süre, Silahlı Kuvvetleri itibarsızlaştırmayı amaçlayan saldırılara, sabırla tahammül etti, ancak her şeyin bir sınırı var.

Silahlı Kuvvetleri, halkıyla düşmana karşı savaşmak için görevini onurla yerine getirmiştir.

Mevcut yetkililerin verimsiz yönetimi dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi."

FÜZE TARTIŞMASI GÜNDEMDEYDİ
Ermenistan'da, Rus yapımı "İskender" kısa menzilli balistik füze sistemlerinin kullanıma ne kadar uygun olup olmadığı tartışması gündeme geldi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 1in.am haber portalına verdiği röportajda, Rusya'nın ürettiği "İskender" füze sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın, Dağlık Karabağ savaşında İskender'in kullanılması gerektiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Paşinyan, söz konu füzelerin kullanım için uygun olmadığını belirtti.

Rus yapımı İskender füzelerinin sadece yüzde 10'unun patladığına işaret eden Paşinyan, "Sarkisyan birçok sorunun cevabını bilmeli ve cevabını bildiği sorular sormamalı. Sarkisyan'ın 'neden İskender patlamıyor veya füzenin yüzde 10'u sadece patlıyor' sorusunu sorması lazım." ifadelerini kullandı.

Ermenistan, "İskender" kısa menzilli balistik füze sistemlerini 2016'da Rusya'dan satın almıştı.

DAĞLIK KARABAĞ HEZİMETİ SONRASI PAŞİNYAN'A ÖFKE DİNMEDİ
Ermenistan'ın işgal ettiği Dağlık Karabağ'da Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul etmesinin başlayan protestolar hiç dinmeden devam ediyor.

Ermenistan'da halk, Paşinyan'ın Azerbaycan karşısındaki mağlubiyeti kabul etmesinin ardından 10 Kasım'da protesto gösterilerine başlamıştı.

MECLİS VE PAŞİNYAN'IN KONUTU İŞGAL EDİLDİ
Ermenistan'ın başkenti Erivan'da Paşinyan'ın Azerbaycan'a teslim olmasını kabul edemeyen protestocular 10 Kasım 2020'de Ermenistan Parlamentosu ve Başbakanlık Konutu'nu işgal etmişti.

"KİŞİSEL EŞYALARIM ÇALINDI"
O gün açıklama yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, gece yaşanan eylemler esnasında bilgisayar, saat, parfüm ve ehliyetinin çalındığını söylemişti.