Mart sonuna kadar yapılması gerekiyor. Tek tek açıklandı. Bu işi yapanlar özellikle dikkat etmeli; aynı zamanda ev, arsa ve bina satanlar da gelir beyannamesi verecek. İş değiştirenlerde ikinci işverenden elde edeceği gelir için beyanname verme sınırı değişti ve 49 bin lira oldu. İşte gelir vergisi beyannamesi hakkında tüm önemli detaylar...

Yüz binleri çok yakından ilgilendiriyor. Sınır değişti. Bu yıl 2020 yılında elde edilen gelirlerin vergisi iki taksitte ve eşit şekilde ödenecek. Sınır 49 bin lira... Gerçek kişiler, ticari, zirai ve serbest meslek kazançlarının yanı sıra, aldıkları ücretler, sağladıkları menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratları için gelir vergisi ödemekle yükümlü.

Bu yıl gelir vergisi konusunda en dikkat edilmesi gereken hususların başında beyanname verme konusunun geldiğini vurgulayan Sistem Global Danışmanlık Denetim Müdürü Emre Karaarslan, bu konuda son düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte o bilgiler...

“2020 yılı içerisinde tek işverenden elde edilen ücret gelirinin 600.000 TL tutarı aşması halinde,

2020 yılı içerisinde birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirinin 600.000 TL tutarı aşması halinde,

2020 yılı içerisinde birden fazla işverenden elde edilen ücret gelirlerinin, birden sonraki işverenden alınan ücretler toplamı 49.000 TL tutarı aşması halinde gelir vergisi beyannamesi verilecek.

MART VE TEMMUZDA İKİ EŞİT TAKSİTLE ÖDEME

Söz konusu ücret gelirini elde eden kişiler 2021 Mart sonuna kadar bu gelirlerini gelir vergisi beyannamesi ile beyan edecekler. Ödemeler 2021 Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksit olarak yapılacak.”

İkinci bir işyerinde çalışan ya da iş değiştirenler 
 
Gelir vergisi beyannamesi ile ilgili sorular, daha çok doktorlar tarafından iletiliyor. Bu nedenle konuyu bir doktor örneği ile açıklayabiliriz.

2020 yılı içerisinde iki özel hastanede birden çalışan bir doktorun birinci çalıştığı hastaneden ve ikinci çalıştığı hastaneden elde ettiği ücret gelirlerinin aşağıdaki gibi olduğunu varsayalım.