Milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesi ve asgari ücret konusunda yapılacak olan resmi açıklamaları merak ediyor. Aralık ayında iki konuda da kritik gelişmeler yaşanması beklenirken, emekliler ise maaşlar konusunda yapılma ihtimali olan iyileştirmeler üzerinde duruyor. EYT ve asgari ücret çalışmalarının hayat geçirilmesiyle beraber en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çekilmesi üzerinde de duruluyor.

EYT sonrasında hayat geçirilecek

Sabah gazetesinin paylaştığı habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, talimatları doğrultusunda, emekli, çalışan ve dar gelirlinin durumlarının düzeltilmesi için gelecek günlerde üç önemli düzenleme yapılması gündeme geldi. EYT kapsamında yaklaşık 3-4 milyon kişi bulunuyor. Yapılacak düzenleme kapsamında ilk etapta yaklaşık 1,5 milyon kişinin emeklilik hakkı kazanacağı hesaplanıyor. Daha sonrada prim gün sayılarına göre bir kademelendirme yapılması gündeme alındı. Böylece geri kalan 2-3 milyon EYT'li de kademeli olarak emeklilik hakkı kazanmış olacak.

En düşük emekli maaşı asgari ücret olabilir

Hükümet kanadından yapılan açıklamalarda 3 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine getirilmesi ifadeleri kullanılıyor. Vatandaşın emekli aylığı ile ilgili beklentisi ilgili bakanlıklar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da iletildi. Bu yönde bazı bazı hazırlıklar ve hesaplamalar yapıldığı belirtiliyor. 

3600 ek gösterge emekli maaşına da yarayacak

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 3600 gösterge düzenlemesi polis ve öğretmenler başta olmak üzere yüz binlerce kişinin işine yarayacak. Yılbaşı itibari ile emeklilik isteyeceklerin sayısının 300 bini bulacağını belirtilirken, bir sonraki yıl bu kişilerin yerine de alımlar olacağı için kamuya alınacak personel sayısının oldukça yüksek olması bekleniyor.

EYT’li ilk maaşlar Şubat ayında

EYT sorununun Meclis’e taşınmasının ardından 2023 yılı bütçesinin belirlenmesiyle yasanın Ocak ayında yürürlüğe gireceği belirtiliyor. Sayıları 6 milyonu aşkın EYT’linin ocak ayında yasa çıktıktan sonra yapacakları emeklilik başvurusu sonrası Şubat ayında ilk maaşlarını alması bekleniyor.