Belediyelerimiz Sokak Hayvanlarını Barınağa Hapsetmiyor

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çukurova Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret ederek, yetkililerden sokak hayvanlarına yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sokak hayvanlarının yerinin barınak olduğu sözlerinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Bulut, “Hiçbir hayvan ömrünün sonuna kadar barınağa hapsedilemez” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Çukurova Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sokak hayvanlarına yönelik, ‘Sahipsiz hayvanların yerinin sokaklar değil barınaklar olduğunu unutmamalıyız’ sözlerini değerlendiren Bulut, bu sözlerin hayvan hakları savunucularının haklı bir tepkisine neden olduğunu belirtti. Bulut, “Bu yaklaşım Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı olduğu gibi vicdani de değil. Sokakta yaşamını idame ettiremeyecek kadar hasta ve yaşlı olanlar hariç hiçbir hayvan ömrünün sonuna kadar barınağa hapsedilemez. Bu sorumsuzca sarf edilen sözler kendilerini savunamayacak durumda olan sokak hayvanlarının daha fazla şiddete maruz kalmasına neden oluyor. Hayvanlara yönelik acımasız şiddeti körüklüyor. Ancak hayvanseverler endişelenmesin belediyelerimiz dostlarımızın yanında. Sokak hayvanlarını barınağa hapsetmiyor ” dedi.

SOKAK HAYVANLARI BARINAKTA DEĞİL, ALIŞTIĞI BÖLGEDE YAŞAMALI

CHP’li Bulut, sokak hayvanlarına yönelik çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.  Kamuoyunda hayvanlarının hepsinin toplandığına ilişkin endişe olduğunu kaydeden Bulut, Veteriner İşleri Müdürü Bahar Karabulut’a, “Bütün sokak hayvanları toplanıp barınağa götürüyorlar mı?” sorusunu yöneltti.  

Karabulut, “Biz geçmişte de böyle bir şey yapmadık şu anda da yapmıyoruz. 5199 Sayılı Hayvan Hakları Kanunu bize ne hükmediyorsa biz onları yerine getiriyoruz. Sokaktan aldığımız hayvanları kısırlaştırıp, aşılayıp, küpelerini taktıktan sonra kendi alıştığı bölgede yaşaması çok daha sağlıklı.

BULAŞICI HASTALIK RİSKİ VAR

Çünkü barınaklarda dar kafeslere 10 tane, 20 tane hayvanı koyduğumuz zaman bulaşıcı hastalık riski var.  Bunun yanında hayvanlar barınağa alındığında hapsedilip, özgürlükleri alınıyor. Gerekli aşıları kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra çipleri, mikroçipleri zaten takıyoruz. Hepsinin kayıtlarını da tutuyoruz.

KÖPEKLER BURANIN SAHİPLERİ

Karabulut, sokak hayvanlarını barınakta alıkoymadıklarını belirterek, “Bu köpekler buranın sahipleri.  Kısırlaştırdık, rutin aşılarını yaptık, serbest bıraktık ama gitmek istemediler. Bu alanı kendi evleri gibi benimsedikleri için bıraktık” dedi.  Hayvanseverlerin, mesai saatleri içerisinde istedikleri zaman sokak hayvanlarını görmeye gelebileceğini ifade eden Karabulut, bir sokak hayvanında hastalık olduğunda ya da yaralı bir hayvanın tedavi edilmesi gerektiğinde vatandaşların barınağa getirebileceklerini, ücretsiz olarak tedavilerin gerçekleştirildiğini kaydetti.