işveren işçiyi, herhangi bir sebep göstermeksizin işten çıkartır ise, 8 aylık maaşını ödemek zorunda. 

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı bir işçinin çalıştığı süre boyunca verdiği emeğin karşılığını almasıdır. Peki hangi durumlarda kıdem tazminatı alınır?

KIDEM TAZMİNATI SIFIRLANMIYOR

Eski işyerinde tekrar işe başlanılması durumunda önceden çalışılan sürenin kıdem tazminatını alındı ise karşılıklı uzlaşı ile bu sürenin ayarlanması mümkün. İş Kanunu'na göre aynı şirkette çalışan bir personelin farklı zaman dilimlerindeki çalışmaları bütün olarak ele alınıyor. Aynı kıdem süresinden birden fazla kıdem ödenmiyor. 

DEVİR NEDENİYLE SÖZLEŞME FESHEDİLEBİLİR Mİ?

İşyeri devri, İş Kanunu işçi ve işveren için herhangi bir fesih nedenini kabul etmiyor. Şirket devrinden sonra mantıklı, geçerli bir sebep ortaya çıkarsa veya personelin çalıştığı birim kapatılırsa sözleşme fesih edilebiliyor.

İŞYERİNİN TAŞINMASI FESİH NEDENİ OLABİLİYOR

Aynı şehirde işyerinin başka bir bölgeye taşınması durumunda da çalışanın yazılı onayına ihtiyaç bulunuyor. Çalışan kişi işyerine, birden fazla araç veya uzun saatler yol gidiyor ise fesih hakkını kullanabiliyor.

İŞ KOŞULLARINDA DEĞİŞİKLİK KABUL EDİLMEZSE KIDEM TAZMİNATI ALINABİLİR Mİ?

Çalışan işçinin yazılı onayı alınmadığı sürece her türlü fesih haklı sayılır. Çalışanın altı iş günü içinde olumlu cevap vermemesi durumunda iş koşullarındaki değişiklik talebini kabul etmemiş sayılıyor. Bu kabul etmediğine dair yazılı bir cevap vermesi gerekmiyor. 

ŞİRKETTE ÇALIŞAN KİŞİ SAYISI ÇOK ÖNEMLİ

Çalışan sayısı 30 ve üstü olan şirketlerde işten çıkarılan işçiler, işe iade davası açabiliyor. Dava açmadan önce, iş akdi feshinin tebliğ edildiği tarihten başlamak üzere 30 gün içinde arabulucuya başvurmak gerekiyor.

Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem yaptığı açıklamada, sebepsiz yere işten çıkartılan işçilerin, işe dönüş hakkı olduğunu belirterek şu açıklamalara yer verdi; “ İşveren açısından iki türlü fesih bulunuyor. Bunlardan birisi geçerli bir sebep ile fesih diğeri ise geçersiz sebep ya da sebepsiz fesih. Bunların her ikisi açısından da bazı sonuçları bulunuyor. İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya arabulucu tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde işçi açısından geri dönüş hakkı da doğmaktadır.”