Kaş’ta, Su Yönetmeni, Çevre Kurulu Başkanı ve Sualtı Sporları Federasyonu tarafından, geçen hafta bir dalış gerçekleştirildi. Yapılan dalış sırasında, insan tenine dokunduğunda yakıcı etki bırakan bir denizanası türüne rastladı. İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) diye adlandırılan denizanalarının, özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini tespit edildi. 

KAŞ’TA YAKICI DENİZANASI İSTİLASI BAŞLADI

Geçtiğimiz haftalarda Kaş’ta gerçekleştirilen dalışta, insan tenine dokunduğunda yakıcı his bırakan bir denizanası türüne rastlandı. Bu türü 2000 yılı Eylül ayında Göcek Sarsala koyunda yaptığı dalışta Türkiye'de ilk kez görüntüleyip kayıt altına aldığına dikkat çeken Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" açıklamasında bulundu. 

BU DENİZANALARINA DİKKAT: HASTANELİK OLABİLİRSİNİZ 

Daha önce ülkemizde 2000 yılında Göcek Sahilinde yapılan bir dalışta görülüğünü, o zamanda hatırlatan TSSF Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından  bu tür denizanasına karşı uyarıların yapıldığını dile getire Ceylan, “Polip halindeyken tomurcuklanarak çoğalan tür, medusa formundayken eşeyli olarak çoğalır. Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" diye konuştu.

 
 

YAKAN DENİZANASI İSTİLASI ARTIYOR

Ülkemizde ikinci kez görülen ve yük gemileri tarafından Akdeniz’e geldiği düşünülen bu denizanası türünün, ‘Şu anda inanılmaz aşırı bir şekilde de çoğaldığını tespit ettik. Ekosistemde hızlı bir değişim yaşıyorlar. Genellikle yüzeye çıkmıyor, dipte yaşıyorlar. Dibe bağımlı yaşasa da pelajik alanda, yani su kütlesinde de görülebilir. İnsanların yüzdüğü alanlarda da dikkat etmeleri ve hiçbir şekilde dokunmamaları gerekiyor’ şeklinde uyarılarda bulundu.

DİKKAT EDİN: SU BİTKİSİ GİBİ GÖRÜLEBİLİYOR

Oldukça tehlikeli olan bu denizanası türü hakkında detaylı çalışmaların yapıldığına dikkat çeke Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurçin Killi ise, 'Ters-düz denizanası' diye isimlendirilmesinin sebebini, kumlu ve çamurlu zeminlerde şemsiye kısmının üzerinde ters şekilde durması olarak gösterdi. Türün, dalışlarda su bitkisi gibi görülebildiğine dikkat çekti.

YAKICI DENİZANALARI TÜRKİYE'DE İLK GÖCEK'TE GÖRÜLDÜ

İnsan tenine temas ettiğinde yakan bu denizanası türünün ilk olarak İsrail kıyısından Akdeniz’e geldiğini ifade eden Doç. Dr. Killi, sınır kanallarından ülkemize giren bu denizanası türünün başarılı bir şekilde istila gerçekleştirdiğine dikkat çekere, ‘Türkiye kıyılarında ise ilk kez Eylül 2000'de Göcek Sarsala Koyu'nda Tahsin Ceylan tarafından çekilen sualtı fotoğraflarının, Türk kıyılarındaki varlığını ortaya koydu’ şeklinde konuştu.