Halk arasında katil arı olarak bilinen gal arıları şimdi de Sinop'ta görüldü. Bartın ve Düzce'den sonra bir ilde daha ortaya çıkan katil arılar kestane ağaçlarını kurutuyorlar. Son olarak Ayancık ilçesinde beliren katil arılar için köylüler, yetkililerden yardım bekliyor.

Anavatanı Çin olan gal arıları Türkiye'de ilk defa 2014 yılında Yalova ilçesinde keşfedilmişti. Tedbirlere rağmen 2018 yılında Ege Bölgesi'nde görülen gal arıları kestane satışıyla beraber tüm  Türkiye'ye yayıldı.

KESTANE ÜRETİCİLERİ ENDİŞELİ

Genellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve birkaç gün içinde üreyebilen gal arıları kestane sezonunda köylülere dehşet saçtı. Sezonla birlikte kestane meyvesi toplayan köylüler ve kestane balı üreticileri endişeye kapıldı. Köylülerin ifadelerine göre gal arıları Ayancık ilçesindeki bütün köyleri etkisi altına almayı başardı.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLIKLI

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, kestane gal arılarının lavralarını yiyerek beslenen bir parazitoitin üretimi için çalışmaya başladıklarını duyurdu. Kısa bir süre içerisinde doğaya salınacaklarını vurgulayan açıklamada gal arılarının popülasyonunun baskı altına alınması bekleniyor.