Tüm çalışanları ilgilendiren erken emeklilik fırsatı açıklandı. Çalışan erkekler erken emeklilik için askerlik borçlanması, kadınlar ise doğum borçlanması yapabiliyor. Tüm çalışanlar borçlanarak emekliliklerini daha öne çekip, erken emekli olabilecekler.

ÇALIŞANLAR BU ŞARTLARI SAĞLARSA 6 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLİR

Erken emeklilik için borçlanma yapılması sigortalı çalışanların, çalışamadıkları döneme ait sosyal güvenlik primlerini, sonradan borçlanarak ödemesi şeklinde oluyor. Bu sisteme ise hizmet borçlanması adı veriliyor. Hizmet borçlanması yapmak isteyen sigortalı çalışanlar, emeklilikte ödenmesi gereken prim gün sayısını öne çekmek ve bu sayede de erken emekli olmaları mümkün. Borçlanma sadece eksik prim gün sayısına katkı sağlıyor, emeklilik yaşına etkisi olmuyor. Yani, prim gün sayısınız eksik olacak ki, borçlanabilesiniz. Bu hususun kesinlikle karıştırılmaması lazım.

Örnek vermek gerekirse eğer, bir çalışanın emeklilik yaşı doldu fakat prim gün sayısı eksik olduğu için emekli olamıyor. Prim gün sayısını tamamlamak için daha uzun süre çalışması gerekir. Bu şartı sağlamak için ise çalışan erkekler erken emeklilik için askerlik borçlanması, kadınlar ise doğum borçlanması yapabiliyor.

KADINLAR 6 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLMESİ İÇİN DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİR

Kadınların 6 yıl erken emekli olabilmesi için doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması ve doğumda veya sonrasında adına prim ödenmemesi gerekiyor. Şartlar sağlandığında ise kadın çalışanlar doğum borçlanması yaparak, erken emekli olabilirler. Doğumdan önceki 8 haftalık süre ile çoğul gebelik halinde 10 haftalık süre ve doğuma 3 hafta kalana kadar çalışılması durumunda ve doğum sonrası süre dahil toplam 2 yıllık süre borçlanılabiliyor. Bir doğum için borçlanılacak süre 720 gün. En fazla 3 doğum için borçlanma imkânından yararlanılıyor. İkişer yıllık sürelerle birlikte toplam borçlanma süresi 6 yıl oluyor. Üç çocuk için borçlanma yapacak bir kişinin, toplam 2.160 güne kadar borçlanma imkânı bulunuyor. Bu şekilde kadınlar 6 yıl erken emekli olabilirler.

ERKEKLERDE ASKERLİK BORÇLANMASI ŞARTLARI

Erkeklerin başvurabileceği askerlik borçlanması için ise en fazla askerlik süresi kadar yapılabiliyor. Askerlik borçlanması çalışmaya başlamadan öncesi için de yapılabiliyor. Bu da emeklilik yaşını erkene çekiyor. Askerlik borçlanması için ödenecek primler ise; 6 ay için, 180 gün üzerinden en düşük ödenecek prim 6.867 lira, 12 ay için 360 gün üzerinden en düşük prim 13.734 lira ve 18 ay için 540 gün üzerinden en düşük ödenecek prim 20.601 lira. Erkekler de bu şartlar sağlanırsa erken emekli olma fırsatını yakalayabilirler.

EMEKLİLİĞİNE UZUN YILLAR OLAN ÇALIŞANLAR ERKEN BORÇLANMA YAPMASIN

Emekliliğine daha uzun yıllar olan çalışanların ise erkenden doğum ya da askerlik borçlanması yapması tavsiye edilmiyor. Çünkü şuan ki şartlara göre sosyal güvenlik sistemi şartlarında çalışan bir kişinin prim gün sayıları emeklilik yeterli fakat emeklilik için yaş bekleniyor.