Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile sağlık, hayat, eğitim sigortası gibi özel güvencelerin cazip olanaklarla bütünleşik bir güvence paketini içeren yasa bu ay sonunda Meclis'e sunulacak.

 

Gelir İdaresi BaşkanlığıBES'ten sigorta priminden vergi indirimine kadar birçok başlıkta merak edilen sorulara yanıt verdi:

EŞİM ve çocuklarım için ödediğim sigorta primlerinde vergi indiriminden yararlanabilir miyim?
Ücretli olarak çalışanlar, serbest meslek sahipleri kendileri ve aile bireylerinin birikimli hayat sigortası poliçeleri için ödediği primlerin yüzde 50'sini vergi indiriminde kullanabilir.

 

SİGORTA şirketlerine ödenen şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik şirketlerine ödenen katkı payları gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilir mi?

Beyan edilen gelirin yüzde 15'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla şahsa, eşe, küçük çocuklara ait hayat sigortalarına ödenen primlerin yüzde 50'si indirim konusu yapılabilir.

 

Sağlık, ölüm, kaza, hastalık, engellilik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri de aynı kapsamda yer alıyor. 2013'ten itibaren ücretliler için vergiye tabi ücret matrahının; yıllık beyanname verenler için vergi matrahlarının tespitinde ödenen katkı payları indirim konusu yapılamayacak.

BİR ücretli yapmış olduğu şahıs sigorta primlerini hangi şartlarda indirim konusu yapabilir?

İndirim için sigorta şirketine ödenen şahıs sigorta primlerinin, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait olması, şirketin merkezinin Türkiye'de bulunması zorunluluğu bulunuyor.

Ayrıca sigorta priminin ödendiğinin belgelendirilmesi, bu primlerin ücretin safi tutarının tespitinde ayrıca indirilmemiş olması gerekiyor. 

BEBEĞE DE BES HESABI

Yeni doğan çocuklar BES'e katılabilir mi?
Temmuz ayı itibariyle BES 18 yaş altındaki çocuklara da aynı şekilde uygulanıyor. Çocukların BES hesabına yatırılacak her 100 liraya karşılık devlet 25 lira katkıda bulunuyor.

BES'te devlet katkısına nasıl hak kazanılıyor?

10 yıl kalanlar yüzde 60'ına, 3 yıl kalanlar yüzde 15'ine, 6 yıl kalanlar da yüzde 35'ine lak kazanıyor. 56 yaşına kadar bekleyenler ise tamamını alıyor.

10 yıldan önce sistemden çıkarsam stopaja tabi olur muyum?
Vefat veya emeklilik durumunda yüzde 5, 10 yılı doldurunca çıkılması durumunda yüzde 10, 10 yılı doldurmadan ayrılma durumunda da gelir üzerinden yüzde 15 stopaj kesintisi söz konusu.