Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, son zamanlarda sosyal medyada sıklıkla dolaşan kırmızı et ve süt ürünlerine yapılacak olan zamlarla ilgili bir açıklama yaptı. Yardımcı, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, geçen sene ile şu anda satılan etin arasında 30 TL'lik bir artış olduğunu belirterek  "Yakın zamanda kırmızı ete bir zam görünmüyor. Geçen seneki etin kilosu ile şu anda sattığımızın etin arasında yüzde 30 zam oranı var." dedi.

Üreticiye destek gerekiyor

Döviz kuru nedeniyle yem, akaryakıt, elektrik gibi giderlerin üreticileri oldukça zorladığını söyleyen Yardımcı, "Biz besiciliğimizi kurtarmak istiyorsak, üreticilerimize destek olmamız gerekir. Yemde, sütte, diğer konularda destek verirsek Türkiye’de hayvancılık bitmez. Spekülatörlüğe gerek yok. Türkiye’de güzel bir hayvancılık vardır ama destek lazım. Süt bugün 10 TL bile olsa ucuz” diye konuştu.

Geçen sene ile bu sene arasında sadece 30 TL fark var

Kırmızı ete şimdilik bir zam yapılmayacağını vurgulayan Yardımcı,  “Geçen sene sattığımız etin kilosu ile şu anda sattığımızın etin arasında yüzde 30 zam oranı var. Her gıda maddesine 3-4 katı zam gelirken, baktığımız zaman şu an en ucuzu ettir. Pandemiden beri yüzde 30 ete zam geldi. Bu çok büyük bir zam değil çünkü yeme yüzde 300 zam gelmiş. Girdilerimiz düşerse vatandaşımız daha ucuza et yiyebilir. Geçen sene 120-130 TL kıyma satıyorduk bu sene ise 150-160 TL arasında satıyoruz. Kuşbaşıyı da 10 TL fazlaya veriyoruz. Kuzu but 130 TL, kuzu kol 120 TL, kıyma 150-160 TL. 30 TL’lik bir artış olmuş” dedi.