Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrete yaptığı yüzde 50’lik zammın ardından emeklilere yapılacak maaş durumu da merakla bekleniyor. Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022 emekli maaşlarına yapılacak olan zammın büyük oranda olmasını gerektiği talimatı verdi. Kulislere yansıyan bilgilere göre, masadaki zam oranının enflasyon + yüzde 25 olduğu öne sürüldü.  

Türkiye’de milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak olan zammı dört gözle bekliyordu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, önceki günlerde asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, ücrette yüzde 50 oranında artış yaptıklarını ifade etmişti. Erdoğan, asgari ücretin 4 bin 253 TL olarak yükseltildiğini açıklayarak, asgari ücrette vergilerin kaldırdığını bildirilmişti. Bu açıklamaların ardından emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacağı da merak konusu oldu. Edinilen bilgilere göre, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşına yapılacak olan artırımın yüksek oranda bir zam talimatı verdi. 

Asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler emekli maaşına yapılacak olan zamma çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşına yapılacak olan zam oranına ilişkin talimat verdi.

EMEKLİLER ARASINDA ASGARİ ÜCRETİN YARISI ALAN VAR

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, emekli maaşlarına yapılacak olan zam üzerinde çalışılan iki ayrı formülün olduğu söyleniyor. Yapılan görüşmelerin gündeminde, emekli maaşlarına yıllık bazda asgari ücret ya da yüzde 40'lar düzeyinde bir zam yapılması tartışılıyor. Ülkemizde SGK ve özellikle Bağ-Kur emeklileri arasında asgari ücretin yarısından az maaş alan bir kesim bulunduğu biliniyor.

Emekli maaşlar üzerinde durulan ikinci formül ise asgari ücrete yakın bir zam verilmesi görüşülüyor. Söz konusu SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak olan zammın alt rakamının yıllık yüzde 40'lar civarında olması masaya yatırıldı. SGK ve Bağ-Kur emeklisine enflasyon + yüzde 25 zam olacak şekilde planlama yapılıyor. Bu da emeklilere yapılacak olan zammın yüzde 40’lar oranında yükseltileceği anlamına geliyor. 

EMEKLİLERİMİZE DE BÜYÜK BEKLENTİ İÇİNDE

TBMM’de gerçekleşen bütçe görüşmelerinde ‘Asgari ücretten sonra emeklilerimiz de büyük bir beklenti içine girdiler. Onların durumun da iyileştirecek bir düzenleme yapılması gerekiyor’ denilmesinin üzerine Başkan Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin maaşına yapılacak olan zamla ilgili talimat verdiği bilgisi paylaşıldı. 

TOPLU SÖZLEŞMEDEN SONRA ARADAKİ HAREKETLİLİK DİKKATE ALINMALI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sendikalarla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ‘Emeklilerle ilgili çalışmamız var, emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz’ ifadelerini kullanmıştı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da konuşmasında, ‘Toplu sözleşmeden sonra aradaki hareketlilik mutlaka dikkate alınmalı ve bir ek zamla memur alım gücü düşüklüğü giderilmeli. Bu konuda bir çalışma yürütüyoruz. Ocak ayına yetiştireceğiz.’ diye konuşmuştu. 

YIL SONUNDA ENFLASYON FARKI OLACAK

Yapılan açıklamalarda yıl sonunda memur ve emeklilerin enflasyon farkı alacağı açıklandı. Kasım ayının enflasyon durumuna bakıldığında memur ve emeklilerin yüzde 7.47 enflasyon farkı zammı hak etmiş durumda olduğu görülüyor. Ancak memur ve emeklilere yapılacak olan zammın net tutarının aralık enflasyonuyla belli olacağı bildirildi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 5 aylık enflasyonda işçi ve Bağ- Kur emeklileri için de şimdiden yüzde 10.47 oranında zammın kesin olduğunu belirtti. Öte yandan 3 Ocak’ta açıklanan 6 aylık enflasyona göre bu oranın aratabileceği bilgisi paylaşıldı. 

Şu anki hesaba göre ise, 2022'nin başında en düşük SSK emeklisinin aylığı 3.030 liraya, en düşük Bağ- Kur emeklisinin aylığı 2.724 liraya ve en düşük tarım emeklisinin aylığı ise 2.195 liraya yükseleceği açıklandı. Geçen yılın ilk yarısında SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarının yüzde 8.36 alırken ikinci yarısında ise yüzde 8.45 zam oranında almışlardı.