Balinanın kusmuğunun içerisindeki yağdan üretilen misk-i amberin kalbi ferahlatıcı etkisini olduğu biliniyor. Fiyatı pahalı olan koku gram gram satılıyor. Üç gramı 50 liradan satılan kokunun kilosunun fiyatı 16 bin liraya kadar ulaşıyor. Yararlı içeriğe sahip amber ve misk karışımlı esans insan sağlığına iyi geliyor. 

HER DERDE DEVA

Balinaların sindirim sistemlerinde üretilen katı ve mumlu bir maddeden üretilen amberi, denizciler okyanustan topluyor. İki farklı renge sahip amber, siyah ve gri renkte olabiliyor. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre, insan sağlığına etkisinin fazla olduğu açıklandı. Her derde deva özelliğine sahip amberin insanlar üzerinde, kas gevşetici, hazmı kolaylaştırıcı ve kalbi kuvvetlendirip iştah açıcı etkileri görüldüğü açıklandı. 

MİSK GEYİK GÖĞÜSÜNDEN ÜRETİLİYOR

Amberin balinanın kusmuğundan üretilmesinin yanı sıra, misk de geyiklerinin göğüslerinden elde ediliyor. Buna bağlı olarak misk-i amber esansının, iki farklı maddeden elde edildiği biliniyor.

ÇAĞLAR BOYUNCA EN SEVİLEN KOKU

Bursa’da tarihi hanlar bölgesindeki dükkanında ıtriyat malzemeleri satarak geçimini sürdüren Tuğba Akgün, misk ve amber karışımının çağlar boyunca en fazla beğenilen güzel kokulardan biri olduğunu dile getirdi. İki farklı karışımdan elde edilen esansın, insan sağlığına birçok faydasının olduğu belirten Akgün, ‘Bu esansın sağlığa da birçok faydası olduğunu belirten Akgün, "Kalp rahatsızlıklarına iyi gelen ve iştah artırıcı özelliği olan misk-i amberin 3 gramlık şişesini vatandaşlara 50 liradan satıyoruz. Bu esansı genelde yaşlılarımız ve kalp rahatsızlığı olan vatandaşlarımız alıyor. Ayrıca misk-i amber, histeri ve boğmaca gibi bazı çocuk hastalıklarında da kullanılıyor. Bu yüzden bazı ebeveynler çocukları için de talep ediyor’ ifadelerini kullandı. 

YURT DIŞINDAN İTHAL EDİLİYOR

Amberin üretiminde balinaların kusmuğundan çıkarılarak elde edildiğini dile getiren Tuğba Akgün, yağı yurt dışından ithal ettiklerini anlattı. Akgün, yurtdışından alınan yağı, kendilerinin işlenip esans haline getirilen bu kokuyu Konya ve Yalova’dan temin ettiklerini söyledi.