Türkiye'nin mega kenti İstanbul'da beklenen depreme karşı tüm hazırlıklar devam ediyor, yıllardır süre gelen kentsel dönüşüm projeleri son yıllarda katlanarak devam ediyor.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında, İstanbul`un Esenler ilçesinde başlattığı kentsel dönüşüm tüm hızıyla sürüyor. Yurt genelinde 6.7 milyon riskli konutun deprem yaşanmadan güvenli statüsüne ulaşması için Türkiye genelinde yüzlerce şantiye durmadan çalışıyor.

BAKAN 2023`Ü İŞARET ETTİ

Kentsel dönüşüm denince akla gelen ilk adres olan İstanbul`da 1.5 milyon riskli yapının 300 bininin en kısa zamanda dönüşmesi gerektiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, 2023 yılına kadar 102 bin 289 yapının dönüşeceğini vurguladı. Dönüşümün en çok Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Beykoz, Pendik, Ataşehir, Sultanbeyli, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Beyoğlu, Güngören, Zeytinburnu, illerinde olduğunu açıklayan Köse, "Çalışmalar sürüyor" dedi.

KAZANÇ YOK HİZMET VAR

Kovid-19 pandemisine rağmen dönüşüm projelerinin aksamadığını belirten Köse, deprem riskine karşı durma bekleme şansımız yok. Biz de yerel yönetimler ve vatandaşların da desteğiyle süreci sağlıklı yönetiyoruz, her bir proje alanını kendi içinde değerlendiriyoruz. Diye ekledi.

EVİNİ DÖNÜŞÜME AÇANA KREDİ DESTEĞİ

Kentsel dönüşüm sürecinde desteklerin de artığını söyleyen Köse sözlerine şu açıklamalar ile devam etti: Vatandaşa riskli yapıysa 18 ay, riskli alandaysa 48 ay kira yardımı veriliyor. Kentsel dönüşümün hızlanması için faiz destekli kredilerde limitler de yüzde 60 arttırıldı. Evini güçlendireceklere verilen kredide üst sınır 50 bin liradan 80 bine, dönüştüreceklere verilen kredide ise 125 bin liradan 200 bine çıktı. Bu yılın başında yapılan yeni bir düzenlemeye de KDV indirimi geldi. Vatandaş müteahhitle kat karşılığı anlaşma yapmadan evini kendi dönüştürürse bundan sonra yüzde 18 yerine yüzde 1 KDV ödeyecek.

DÖNÜŞÜMDE REKOR SEVİYE

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre 2012 yılından bu yana Türkiye Genelinde 81 ilde 922 ilçede 300 bin konutun dönüşümü gerçekleştirildi. Bu dönüşümün toplam maliyeti şimdiye kadar 90 milyar lira olarak açıklandı. Bugüne kadar tamamlanan dönüşüm ve sosyal konut sayısı 2.5 milyonu geçti.