ÜÇ MAAŞ ALABİLİRSİNİZ
Çalışanlar SGK'dan emekli olmak için bu şartları yerine getirmek zorunda. Bazı istisnalar erken emeklilik sağlasa da genellikle yaş ve prim şartı öne çıkıyor.

Ancak ülkemizde tamamlayıcı emeklilik sistemi olarak Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) önemli bir avantaj olarak fırsatlar da sunuyor. Sistem 10 yıllık bir sürede ikinci emeklilik ve emekli maaşı sağlarken devlet katkıları da birikimlerin artmasını sağlıyor.

Böylece çalışanlara hem sosyal güvenlik kurumundan hem de BES'ten emekli olarak çifte emeklilik fırsatı da sunulmuş oluyor. Öyle ki 2000 ve sonrasında işe girmiş olanlar çalışırken öncelikle BES'ten emekli olup daha sonra SGK'dan ikinci emekliliklerine dolayısıyla ikinci maaşlarına da kavuşacaklar.

 

Üstelik emekli olduktan sonra çalışırlarsa bir üçüncü maaş ve ikinci tazminat hakkı da doğmuş olacak. BES'ten emeklilik için veya toplu para için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak yeterli oluyor.

YÜZDE 25 DEVLETTEN
BES'de katkı payını belirlemek sizin elinizde. Ayda 100 lira da ödeyebilirsiniz 1000 lira da. Ödemeleriniz arttıkça birikimleriniz de yükselecek ve sonunda alacağınız toplu para ya da emekli maaşı da artmış olacak.