Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu’daki çalışmaların son durumu hakkında yetkililerden bilgi alacak. Erdoğan bunun yanında, bölgede bulunan yaylalara ulaşımın kolaylaşmasını sağlayacak olan Mersin-Gözne yolunun açılışını gerçekleştirecek.

TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ

Akkuyu, kentte Rusya’nın inşa ettiği Türkiye'nin ilk NGS'si olma özelliğini taşıyor. Erdoğan’ın ziyaretine Erdoğan'a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de eşlik edecek.

20 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Akkuyu NGS'nin bütün güç üniteleri, her biri bin 200 megavat güce sahip olmak üzere, VVER-1200 tipi 'III+' nesil reaktörlü 4 güç ünitesinden oluşmuş olacak.

Ünitelerin, işletmeye girdikten sonra yıl içinde yaklaşık 35 milyar kilowatsaat enerji üretimi yapması planlanıyor.

2022 yılının başlarında, Akkuyu'da dördüncü ve son reaktörün temelinin atılacak olması öngörülüyor. Akkuyu’nun ilk reaktörünün ise 2023’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde işletmeye alınması planlanıyor.

Akkuyu NGS, 20 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirilmiş olacak. Akkuyu NGS’nin sadece inşaa aşamasında ekonomiye 6 milyar dolarlık katkı sağlaması öngörülüyor.

Akkuyu NGS bütünüyle hayata geçtiği takdirde, İstanbul’un elektrik ihtiyacının yüzde 90 kadarı sağlanmış olacak. Akkuyu NGS, Türkiye’nin ise yüzde 10’luk bir elektrik ihtiyacını kendi karşılamış olacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞINI YAPACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gözne Yaylası'na ve yöredeki diğer yaylalara ulaşımın sağlanması için yapılan Mersin-Gözne yolunun da açılışını yapacak. Mersin-Gözne yolu toplam 21 kilometre uzunluğunda, 16,5 km'lik kısmı bölünmüş yol standardında yapıldı. 8 adet kavşağın da yer aldığı projeye, 155 milyon lira yatırım yapıldı. Soğucak Kavşağı ile Gözne Yaylası arasındaki 4,5 km'lik alanda yoğun yapılaşmadan dolayı çalışma gerçekleştirilemiyor.

Projeyle birlikte, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'na da direkt ulaşım sağlanmış oldu. Yol tamamen hizmete açılodığında; zamandan 24,3 milyon TL, akaryakıttan 8,3 milyon TL olacak şekilde yılda toplamda 32,6 milyon TL tasarruf edilecek. Karbon emisyon salınımı ise yılda 3 bin 411 ton azaltılmış olacak.