Son dönemde özel bankaların sağladığı cazip tekliflerle müşteri kaybetmek istemeyen kamu bankaları harekete geçti. Milyonlarca emeklinin beklediği duyuru SGK’dan geldi. İşte SGK'nın 19 banka ile imzaladığı protokol çerçevesinde kalem kalem ödenecek miktarlar...

Özel bankaların ardından promosyon yarışına kamu bankaları da dahil oldu. Emekliler, maaşlarını 3 yıl aynı bankadan alma taahhüdü bulunduğunda nakit promosyona hak kazanıyor.

Maaşı 1.500 TL’ye kadar olan emeklilere 500 TL, 1.500-2 bin 500 TL arasında olana 625 TL, 2 bin 500 TL üstü olana da 750 TL promosyon ödeniyordu. Özel bankalarda ise tutar yükseltildi. En fazla ödenen promosyon tutarı 3 bin TL civarındayken, bankalar bu rakamı önce 5 bin TL’ye, sonra 6 bin TL’ye şimdiyse 7 bin 500 TL’ye çıkardı.

Ancak çoğu emekli maaşını kamu bankalarından almaya devam ediyor. Bu kapsamda kamu bankaları da promosyon tutarlarında güncellemeye gitti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kamu bankalarında 3 yıl için ödenen promosyon tutarının 5 bin liraya kadar çıkarıldığını duyurdu.

SGK’dan dün yapılan açıklamada kurum ile bankalar arasında Mart 2020’de imzalanan emekli ve hak sahiplerine promosyon ödenmesine ilişkin protokollerin 1 Kasım 2022’de güncelleneceği hatırlatıldı. Aralarında kamu bankalarının da bulunduğu 19 banka ile yeniden protokol imzalanacağı kaydedildi.

İŞTE YENİ TUTARLAR

Bankalar ile imzalanacak protokole göre SGK’dan gelir/aylık alan emekli ve hak sahiplerinden gelir/aylıkları; 3.500 TL’ye kadar olanlara 3.000 TL, 3.500 TL–7.500 TL arası olanlara 3.500 TL, 7.500 TL–10.000TL arası olanlara 4.500 TL, 10.000 TL’den fazla olanlara 5.000 TL, 3 (üç) yıl için peşin promosyon ödemesi yapılacak.

 

İSTEYEN YÜKSELTEBİLİYOR

Bankalar tarafından promosyon ödenebilmesi için emekli ve hak sahiplerinin talepte bulunmaları ve gelir/aylıklarını 3 yıl süre ile bankadan alacaklarına ilişkin taahhütname imzalamaları gerekiyor. Açıklamada “Belirlenen tutarlar asgari olup, bankalar kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabilecekler” denildi. SGK’nın protokol imzalayacağı bankalar şöyle:

Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, TEB, Yapı Kredi, Akbank, QNB, Denizbank, Finansbank, ING, Şekerbank, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Albaraka Türk, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Odeabank, Fibabanka.

Banka promosyonu almak caiz mi? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu faizli işlem yapan bankalardan alınan promosyon ile ilgili olarak şöyle bir açıklama yaptı: Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir. Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur.